Karadeniz’de 710 milyar metreküp keşfin ateşi 20 Nisan’da yanacak!
Türkiye’nin Karadeniz’de ilk milli derin deniz sondajını gerçekleştirdiği Fatih Sondaj Gemisi ile Tuna-1 kuyusunda 320 milyar metreküp doğal gaz rezervinin bulunmasının ardından başlayan Yavuz ve Legal Sondaj Gemileri, bölgeye yönlendirilerek keşiflere de katkı sağlamıştır.
Fatih Sondaj Gemisi, 2020 yılında Tuna-1 mevkiinde 85 milyar metreküp, 2021 yılında Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküp doğal gaz keşfetti. Böylece doğalgaz keşfi 540 milyar metreküpe ulaştı. Karadeniz’de açılan 13 kuyunun üç boyutlu modeli çıkarıldı.
Yapılan detaylı analiz sonucunda 540 milyar metreküp olarak açıklanan rezerv, 652 milyar metreküp olarak güncellendi. Fatih Sondaj Gemisi’nin Aralık ayında Çaycuma-1 kuyusunda sondajıyla denizin 3 bin 23 metre altında 58 milyar metreküp doğal gaz keşfedildi. Böylece Karadeniz’de bulunan Sakarya Gaz Sahası’nda keşfedilen toplam gaz rezerv büyüklüğü 710 milyar metreküpe ulaştı.
Sakarya Gaz Sahasında açılan Amasra, Tuna, Çaycuma ve Türkali kuyularında keşfedilen doğalgaz rezervlerinin yanı sıra Karadeniz’de 50’den fazla gemi çalışmalarını sürdürüyor.
DENİZ ALTINDA ÇELİK ENERJİ ÜSTÜ
Türkiye, sismik araştırma gemileriyle Karadeniz’i mercek altına aldı. 2023 yılında doğalgazı karaya ulaştırma hedefiyle ilerleyen Türkiye, Filyos Limanı’na 170 kilometre uzaklıkta deniz altında çelik santral kurdu. Bulunan gazı 170 kilometrelik boşluktan taşıyacak boru bordürlerinin döşenmesi ve döşenmesi süreci de tamamlandı. Kuyu başı denizin 2.200 metre altında robotlarla açıldıktan sonra 65 tonluk elektromekanik kuyu başı vanaları takıldı. Testlerin ardından kuyu başı üretime hazır hale getirildi. Deniz dibi inceleme üniteleri ve binlerce sensör içeren yer altı tesisleri robotlarla insansız olarak inşa edilerek hazır hale getirildi.
Deniz altında kurulacak üretim sistemine öncelikle 6 ila 10 adet kuyu bağlanacak ve bu kuyulardan günlük 10 milyon metreküp gaz üretilecek. Üretim kademeli olarak artırılacak. Karadeniz’de en yüksek üretim düzeyine 2027-2028 yılları arasında ulaşılması bekleniyor. Günlük 40 milyon metreküp, yılda 15 milyar metreküp doğal gaz üretilmesi hedefleniyor.
2026 yılında Türkiye’de kullanılan gazın yüzde 25’inin Karadeniz’den karşılanması bekleniyor. Dünyanın dikkatini çeken 710 milyar metreküp doğal gazın keşfinin yaklaşık maliyetinin 500 milyar doların üzerinde olduğu öğrenildi.
20 NİSAN’DA YENİ İYİ NİYETLER BEKLENİYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 20 Nisan’da Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde kurulan Filyos Limanı’na gelerek Karadeniz Gazını karaya çıkarma törenine katılması bekleniyor. 170 kilometrelik boşluktan gelen gaz ölçüme getirilecek ve BOTAŞ’ın Filyos Limanı’ndaki işleme tesisleri ile buradan basınç, sıcaklık, faturalama gibi süreçler takip edilerek 35 kilometre mesafeden ulusal dağıtım ağına bağlanacaktır. Mayıs ayı başından itibaren meskenlerde evsel gaz kullanılmaya başlanacak.
Evsel gaz kullanımı ile birlikte 4 farklı formül üzerinde çalışmalar devam etmektedir. Gazı yüzde 15 indirimli kullanmak, vatandaşlara bir defaya mahsus 100 metreküp doğal gaz kullandırmak, yıl sonuna kadar ayda 25 metreküpü bedava vermek, nisan ayı faturalarından ücret alınmaması şeklindeki formüller ise şöyle: ücretli
20 Nisan’a sayılı günler kala Filyos Limanı’nda çalışmalar aralıksız devam ediyor. Sistemin ve inşaat sürecindeki süreçlerin test edilmesinin ardından tesise Karadeniz Gazı getirilecek.