Haber

İsrail’de Netanyahu’nun ‘yargı reformu’na karşı sivil itaatsizlik eylemleri başlatıldı

İsrail’de, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin yargının yetkilerini kısıtlayan yasasına karşı ülke genelinde sivil itaatsizlik eylemleri başlatıldı.

İsrail Meclisi, hükümetin yargı düzenlemesi ve diğer yasama görüşmeleri için toplanmaya hazırlanırken, ülke genelinde binlerce gösterici söz konusu yargı düzenlemesine karşı sivil itaatsizlik hareketleri yürütüyor.

Sabah göstericiler yanlarında getirdikleri dikenli tellerle Tel Aviv ile Kudüs arasındaki 1. otoyolu kapattılar. İsrail polisi göstericilere müdahale ederek yolu trafiğe açtı.

İsrail bayrakları ve çeşitli pankartlarla binlerce İsrailli Tel Aviv’in farklı noktalarında sokaklara dökülerek şehirdeki kavşakları doldurup yolları kapattı.

Benzer şekilde, İsrailli göstericilerin Netanyahu koalisyonundaki bazı bakan ve milletvekillerinin dışarı çıkmasını engellemek için evlerinin önünde toplandıkları bildirildi.

İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “anarşistlerin kapattığı yolları açacaklarını” söyledi.

Demokratik protestoları desteklediğini ancak sivil itaatsizliğe izin vermeyeceklerini kaydeden Ben-Gvir, İsrail polisine “tüm engellenen yolları açma” talimatı verdiğini söyledi.

İsrail genelinde devam eden sivil itaatsizlik hareketleri kapsamında şu ana kadar 5 kişi gözaltına alındı.

Netanyahu hükümeti yargı düzenlemesi için yeni adımlar atıyor

İsrail’de yargının yetkilerini kısıtlayan yasal düzenlemenin bazı unsurları bugün Meclis’teki ilgili komisyon tarafından kabul edildi. Yönetmeliğin bugün Genel Kurul’da da oylanması planlanıyor.

Mevcut durumda, ülkedeki en yüksek yargı mercii olarak görev yapan İsrail Yüksek Mahkemesi, Meclis’ten geçen her maddeyi taslak olarak kabul edilen “temel yasalara” aykırı olduğu gerekçesiyle doğrudan bozma yetkisine sahip. anayasa.

Ancak yeni düzenlemeye göre, İsrail Yüksek Mahkemesi’ndeki 15 yargıçtan 12’sinin, Parlamento’nun çıkardığı bir yasayı “temel yasalara” aykırı olduğu gerekçesiyle bozmak için oyu “kabul etmesi” gerekiyor.

Aynı durumda, İsrail Yüksek Mahkemesi’nin “temel yasalara” aykırı olduğu gerekçesiyle bozarak geri gönderdiği bir yasanın yeniden yasalaşması için 120 sandalyeli Meclis’te 61 milletvekilinin “kabul” oyu yeterli. Bu, İsrail Yüksek Mahkemesi’nin Parlamento tarafından kabul edilen bir yasayı bozma yetkisinden yoksun olduğu anlamına gelir.

Bu iki konu bugün muhalefetin boykot ettiği Meclis’teki Anayasa, Hukuk ve Yargı Komisyonu’nda kabul edildi. Meclis Genel Kurulu’nda da bugün bu unsurların oylanması planlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu