CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, İBB Afet Koordinasyon Merkezi’ni ziyaret etti
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Son sorun çözülene kadar bu işin takipçisi olacağız. Yapacakları her şeyi denetleyeceğiz, bakacağız, eksiklik varsa dile getireceğiz ama depremi yaşayan vatandaşımız vatandaşlarımızın yanında olacak” dedi. Bunu da görmeli, incelemeli ve eksiklikleri rahatlıkla dile getirmelidir.” söz konusu.
Antakya ilçesindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet Uyum Merkezi’ni ziyaret eden Kılıçdaroğlu, yaptığı konuşmada, depremin neden olduğu tahribatın telafi edilmesi ve yaraların sarılması gerektiğini söyledi.
Soğukta uyumadan bir kişiyi daha kurtarmak için çaba harcayanlara teşekkür eden Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
“Bugün depremin 17. günü. Biraz rahat nefes alabiliyoruz ama 17. gün geldiğimde görüyorum ki hala birçok sorun var. Sorunun ilk maddesi çadır. Çadır sorununu çözemezsek 17 günde bu ülkenin çok ciddi bir sorunu var demektir.Normalde Kızılay AFAD’ın çadır stoğu olması gerekirdi bekletilmesi gerekirdi.Çadır stoğu yoksa bizde sıkıntı var.Vatandaşlar hala her gittiğimiz yerde çadır istiyor. Git, ‘Çadır alayım, çadırımı evime yakın bir yere kurayım’ diyorlar. Çünkü evinin soyulmasından korkuyor, ikinci gidişimde ‘Çadır üreten kim olursa olsun gelip alırız, bedeli ne olursa olsun göndeririz’ dedim. “
Hatay’ın sadece Türkiye için değil dünya için de değerli bir kültür ve tarih merkezi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Hatay antik kenti. Hatay’ın yeniden inşa edilmesi gerekiyor, doğrudur. Bu inşa süreci Hatay’ın kültürüne, tarihine sahip çıkılarak yeniden inşa edilmelidir. ve doğa canlı.”Aksi takdirde mesele yeni binalar yapmak değil. Yeni binaları depreme dayanıklı yapalım ama Hatay’ın tarihini ve kadim kültürünü koruyan yapıları da aslına uygun olarak yeniden inşa etmek zorundayız.”
“Emeği geçenlere, emeği geçenlere şükran borçluyuz”
Kılıçdaroğlu, depremle ilgili özel bir düzenlemeye ihtiyaç duyulursa Cumhuriyet Halk Partisi olarak her türlü takviyeyi yapacaklarının altını çizdi.
Sadece CHP’li belediyelerin değil, imkanı olan her belediyenin öyle ya da böyle deprem bölgelerine koştuğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Sadece CHP’li değil, emeği geçen ve emeği geçen tüm belediye başkan arkadaşlarıma, AFAD çalışanlarına da teşekkür ederim. Neredeyse 24 saat çalıştıklarını, depremin ilk günlerinde uyumadıklarını belirterek, “Başta belediye başkanlarımız olmak üzere güvenlik güçlerine, onların ekiplerine gerçekten şükran borçluyuz. Çok soğuk koşullarda yemek yemeden, uyumadan büyük bir özveriyle çalıştılar. Deprem anında bile çalıştılar, çalıştılar.” ifadesini kullandı.
Kemal Kılıçdaroğlu da suyla ilgili sorunlar olduğuna değinerek, bu sorunun da çözülmesi gerektiğini belirtti.
Türkiye’nin çözülemeyecek sorunu olmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, “Bütün sorun şu ki, siyasi kurum çıkacak sorunu önceden görüp önlem alsaydı en azından kayıplarımız çok daha az olabilirdi. çok daha sağlıklı planlama Ancak dedikleri gibi ‘bir musibet, bin bir musibet’ bir daha bu musibeti yaşamamayı diliyor ve diliyoruz. Böyle bir doğal afet olursa hepimiz hazırlıklı olmalıyız.” değerlendirmesini yaptı.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, depremin travmasını atlatmak ve eğitimlerine katkı sağlamak için çocuklar için çalışan öğretmen ve psikologlara da teşekkür etti.
-“Son sorun çözülene kadar bunun takipçisi olacağız”
Kılıçdaroğlu, işin henüz başında olduklarını ve yapılacak çok şey olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
“Son sorun çözülene kadar bu işin takipçisi olacağız. Yapacakları her şeyi denetleyeceğiz, bakacağız, eksiklik var mı söyleyeceğiz ama beyin sarsıntısı geçiren vatandaşlar da bunu görsün, kontrol etsin” eksiklikleri dile kolayca getirelim. Çözülemeyecek sorun yok ama zamanla yarışmamız gerekiyor. “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi bu konuda çok daha hızlı ve etkin olmalı. Hızlı ve etkili olamazsa sorunlar büyür. Hızlı ve etkili olabilir mi? Endişelerimin ötesinde hızlı ve aktif olma şansının olmadığını da biliyoruz. Çünkü depremden sonra büyük bir koordinasyon eksikliği yaşadık. Hep birlikte gördük. Bu bir ders ise umarım ders olur ve uyum sağlanır, devlet sağlıklı bir şekilde hareket eder ve sorunları çözer.”
İBB Başkanı İmamoğlu: “Çadır mı yoksa barınma sorunu mu değerli bir konu”
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da afetten en çok zarar gören illerin başında Hatay’ın geldiğini belirterek, Kahramanmaraş ve Adıyaman başta olmak üzere hemen her ilimizde büyük acılar yaşandığını hatırlattı.
Vatandaşların sıkıntı çekerken yardım edilmesi gerektiğini belirten İmamoğlu, şöyle devam etti:
“Hatay’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ahengi ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin yardımcı ahengi ile birlikte belirlenen ilçelerde hizmetin sürekliliğini sağlama görevi bize verildi. Ancak ilk etapta yoğun bir belediye çalışması yapılıyor. Burada sağlandı.Artık arama kurtarma süreçleri toparlandı.Maalesef onbinlerce canımızı kaybettik.Kaybettik.Artık barınma,güvenlik sorunları,kıyafet,teçhizat ve beslenme ihtiyaçlarını karşılamak birincil sorunumuz haline geldi. Cumhuriyet Halk Partili belediyelerimiz Hatay sonunda günde 100 bine yakın yemek verme kapasitesine sahip.Çadır veya barınma sorunu değerli bir konu.Bu konu kamuoyu tarafından gündeme getirildi Bilinmelidir ki Bu şehirde böylesine büyük bir afette ne Hatay Büyükşehir Belediyesi ne de bizim gibi belediyeler asıl sorumlu biz bir mücadele içindeyiz. Tüm belediyelerin katkılarıyla sadece Hatay’da 13 binden fazla çadır sağlandı. Şimdi bu sayının artırılması için çalışmalar yapılıyor.”
İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Planlama Ajansı olarak yarın Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne bazı sunumlar yapacaklarını bildirdi.
Enkazın kazılmasının da önemli bir konu olduğunu belirten İmamoğlu, bu konuda çevresel ve insani kaygıları olduğunu söyledi.
Türkiye’de deprem denilince akla ilk İstanbul’un geldiğine değinen İmamoğlu, şunları kaydetti:
“Güneydoğu bölgemizde Hatay’dan Malatya’ya kadar gerçekten çok acı bir deprem yaşadık. Ama İstanbul depreminde hep konuşulan ve Türkiye için bunun bir an önce yaşanması gereken bir İstanbul yaratmaya çalışıyoruz. ve o tarihe kadar sorunlarını çözmüştür.İşte bu yüzden tüm bahisleri büktük.Tecrübemiz, bilgi birikimimiz ve ekipmanımız var.Bütün bunları Hatay’a aktarıp Lütfü Savaş Başkanımızla paylaşarak ikisinin de ortak paydada yer almasına katkı sağlayacağız. Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve diğer illerimiz başta olmak üzere diğer illerimize de katkı sağlamak için çalışıyoruz.Üsler oluşturmaya çalışıyoruz.Sürdürülebilir bir hizmet peşinde koşacağız.”
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay’ın gelecekteki adı için atılması gereken çok adım olduğunu belirterek, destek verenlere teşekkür etti.
İBB İtfaiye Başkanı Remzi Albayrak da deprem sonrası çalışmaları hakkında bilgi verdi.