Malatya’da tavuktan zehirlenen genç kız 8 ay yürüyemedi
8 ay önce Malatya’da arkadaşlarıyla pikniğe giden üniversite öğrencisi Rümeysa Bingöl’ün hayatı karardı.
Arkadaşlarıyla eğlenen genç kız, bir süre sonra kesin hastalandı.
Şehirdeki bir hastaneye kaldırıldıktan sonra taburcu edilen Bingöl’ün durumu gece saatlerinde yeniden kötüleşti.
Kollarında başlayan güç kaybını kısa sürede tüm vücudunda hisseden genç kız, yürümesi kısıtlanırken ailesi tarafından getirildiği Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alındı.
“Bir süre sonra kollarımı ve ayaklarımı hiç hareket ettiremez hale geldim”
Rümeysa Bingöl, arkadaşlarıyla gittiği pikniğin kabusa dönüştüğünü belirtti. “Geçen yıl 24 Mayıs’ta okulda arkadaşlarımızla pikniğe gittik. Yine bir gün kollarımda ve ayaklarımda uyuşma başladı. Bir süre sonra kollarımı ve ayaklarım hiç hareket edemez hale geldim.
Üniversite hastanesine gittiğimizde kas gevşetici enjekte ettiler, bu zehiri vücuduma daha çok yaydı. Gece kalkmaya çalışırken yere yığıldım ve kalkamadım. Eğitim ve Araştırma Hastanesine geldik bütün tetkikler yapıldı ama sonuçlar temiz çıktı.
“Dört buçuk ay yoğun bakımda kaldım”
Gözetim altına aldılar, o sırada solunum kaslarım yoktu ve yoğun bakıma alındıktan sonra entübe edildim. 22 günü entübe olmak üzere 4 buçuk ay yoğun bakımda kaldım. Daha sonra fizik tedavi servisine geldim. Burada da hocalarımız bana destek oldu.
Ayağa kalkıp yürümeme yardım ettiler. Artık adım atabilirim. Adım atmaya başladığım andaki memnuniyet tarif edilemez. Hiç adım atmayacağımı düşündüm. Adım atmaya başladığım anın verdiği mutluluk tarif edilemez.”dedim
“Kas gücü kaybı”
Rümeysa’nın piknikte yediği yemekten sonra rahatsızlandığını belirten baba Şükrü Bingöl, şunları söyledi: “Kızım Mayıs ayında arkadaşlarıyla gittiği piknikten sonra aniden rahatsızlandı ve kas gücünü kaybetti. Önce sağ kolunda, daha sonra el ve ayaklarında güçsüzlük oluştu.
Üniversite hastanesine gittik, rastgele bir şey yapmadığı için geri gönderdiler. Bire bir günün olduğu gece kızım ayağa kalkamayacak hale geldi ve onu Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırdık. Daha sonra acil bakım ünitesine götürüldüler. 4 buçuk ay yoğun bakımda kaldı. Ardından fizik tedavi ünitesine aldılar.
“4 gün yürümenin heyecanı ve mutluluğu var”
Üç buçuk aydır fizik tedavi ünitesinde yatıyor. Yaklaşık 4 gün boyunca kalkıp yürümenin heyecanını ve memnuniyetini yaşıyoruz. Tedavilerin sonuçlarını görerek kızımın tekrar ayağa kalkabileceği günü iple çekiyoruz. Doktorlarından fizyoterapistlerine kadar hastanenin tüm personeline teşekkür ediyorum.”ifadeleri kullandı.
“Botulinum toksini nedeniyle uygulandı”
Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi başfizyoterapisti Tuğba Karabulut, Rümeysa’nın hastalığına neden olan durumu gıda zehirlenmesi olarak değerlendirdiklerini söyledi. “Yaklaşık 4 aydır Rümeysa’nın fizik tedavi rehabilitasyon merkezimizde tedavisine devam ediyoruz. Rümeysa botulinum toksini nedeniyle hastanemize başvurdu.
Daha önce ağır bakımlardan geçmişti. Bu süre zarfında, nefes alma kaslarında, yüz kaslarında ve tüm vücudunu yutmasına ve hareket ettirmesine izin veren tüm kaslarda önemli bir güç kaybı yaşadı.
“Et ve süt ürünleri bunlardan kaynaklanıyor”
Genel durumu düzeldikten sonra fizik tedavi kliniğimizde kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarının tedavisine başlandı. O zamandan beri uygun fizik tedavi ve rehabilitasyon formülleri ile büyük ilerleme kaydettik.
Rümeysa’nın rahatsızlığına neden olan durum, tavuk yemekle gelişen toksik bir olay olan gıda zehirlenmesinden kaynaklanmaktadır. Botulinum toksini konserve zehirlenmeleri, son kullanma tarihi geçmiş gıdalar, sağlıklı besin zinciri tamamlanmamış protein artefaktları, et ve süt artefaktları bunlardan kaynaklanır.”şeklinde konuştu