İzmirliler Efes Kültür Yolu Festivali’nde buluşacak
İZMİRLİLER EFES KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NDE BULUŞACAK
Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen dünyanın en kapsamlı kültür ve sanat projelerinden biri olan Türkiye Kültür Yolu Festivali, yalnızca Türkiye’nin kültürel değerlerini mimari, tarih, kültür ve sanat aracılığıyla zihinlere aktarmakla kalmıyor, aynı zamanda marka etkinliklerini şehirlere taşıyor, insanların kültür ve sanatın kozmik dilinde birleşmesini sağlıyor. biliyor.
5 Ağustos 2023’te Nevşehir Kapadokya Balon ve Kültür Yolu Festivali ile başlayan festival maratonunda şimdiden dokuz şehir geride kaldı. Erzurum Palandöken Kültür Yolu Festivali, Trabzon Sümela Kültür Yolu Festivali, Çanakkale Troya Kültür Yolu Festivali, Gaziantep GastroAntep Kültür Yol Festivali, Konya Mistik Kültür Yolu Festivali, Ankara Başkent Kültür Yolu Festivali, İstanbul Beyoğlu Kültür Yolu Festivali, Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali Coşku ve katılımla tamamlandıktan sonra sıra güzel İzmir’e…
Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin 10. durağı olan Efes Kültür Yolu Festivali, 28 Ekim – 5 Kasım tarihleri arasında İzmir’de halkla buluşacak.
FESTİVALİN KALBİ: İZMİR KÜLTÜR SANAT FABRİKASI
Efes Kültür Yolu Festivali’nin ana üssü Nisan ayında açılan İzmir Kültür Sanat Fabrikası olacak. 140 yıllık geçmişiyle sanayi mirasının değerli unsurlarından biri olan İzmir Alsancak Monopol Fabrikası, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen özgün onarım, yenileme ve imar çalışmalarının ardından İzmir Kültür Sanat Fabrikası olarak yeniden canlandırıldı. 140 yıllık geçmişi olan fabrikanın 2000’li yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmesinin ardından kültür sanat üreten bir fabrikaya dönüştürülmesi projesi bir yılda tamamlandı. 17 dönüm arazi üzerinde 9 bin metrekare açık ve yeşil alan, 20 bin metrekare kapalı alana sahip olan İzmir Kültür Sanat Fabrikası, en özel etkinliklere, açık hava konserlerine, Efes Kültür Yolu Festivali söyleşileri ve standları.
GENÇ YETENEKLERDEN AŞIK VEYSEL’E saygı duruşu
Bu stantlardan biri de Aşık Veysel’in ölümünün 50. yılı anısına düzenlenen Genç Sanat:9. Güncel Sanat Projeleri Yarışması Sergisi… Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün görsel sanatlar alanındaki genç sanatçıları desteklemek amacıyla başlattığı yarışmanın Aşık Veysel temalı standı sanatseverlerle buluşacak. Stantta yarışma sonucunda seçilen, görüntü, fotoğraf, enstalasyon, yeni medya, grafik, fotoğraf, seramik, baskı, heykel ve karma teknik gibi görsel sanatın her türünde üretilmiş toplam 30 eser yer alacak.
İzmir Kültür Sanat Fabrikası Açık Hava Sahnesi’nde 1920’lerden Günümüze Kadın Giyim Standı, Ali Congun, Okan Uğraşlar ve Büyük L Stand Up Gösterilerinin yanı sıra Nilgün Belgün ile Aşk ve Komedi gösterisi de yer alacak.
İZMİR’DE ÇAĞDAŞ SANAT ÇIKIŞI: “UZAK/YAKIN”
Yeni sanatın dijital arşivini misyon edinirken, Türkiye’deki güncel sanat üretimini geniş kitlelere ulaştırmayı hedefleyen Kolekta, yeni projesiyle Efes Kültür Yolu Festivali kapsamında ilk kez İzmir’de sanatseverlerle buluşacak. ‘Uzak Yakın’ stand serisi. Çağdaş sanat alanında üretim yapan sanatçıların erişilebilirliğini ve etkileşimini güçlendirmek amacıyla İstanbul dışına uzanan sanat platformlarına bir yenisi olarak ‘Uzak Yakın Sergileri’ ekleniyor. Uzak Yakın Standlar Cilt.I İzmir, çağdaş sanat alanında üretim yapan 100’e yakın sanatçının eserlerinden oluşan bir seçkiyle. ‘da sanatseverlerle buluşacak. Far Near Vol.I İzmir, 28 Ekim – 28 Kasım 2023 tarihleri arasında ‘İzmir Resim ve Heykel Müzesi Kültürpark Sanat Galerisi’ ve ‘İzmir Resim ve Heykel Müzesi Sanat ve Tarih Galerisi’ olmak üzere iki yerde ziyaretçilerini ağırlayacak.
GASTRONOMİ FESTİVALİ YAŞANACAK
Festivalde, dünyaca ünlü restoran değerlendirme sistemi Michelin tarafından 2023 yılında İstanbul ve Bodrum’la birlikte Türkiye rehberine dahil edilen İzmir’in gastronomi zenginlikleri de tartışılacak. Kültür Park İzmir Gastronomi Alanı’nda 29 Ekim İzinde Büyük İzmir Kültür Sofrası, İzmir Sofralarında Çiçekler Açıyor, Saraylardan İzmir’e/Tatlı Bir Şerbet Sunumu, Latife Hanım Mutfağı’ndan Gazi Mustafa Kemal’in Damak Tadına İzmir Sofrası, Üniversite Öğrencilerin Yemek Yarışması/Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün En Sevdiği Yemekler, Yöresel Yemek Yarışması/Büyükanne Öğret Bana, Bir Lezzet Hikayesi; Denizden Gelen Ne Varsa Sefarad Lezzetlerinin İzmir’e Armağanı Şambali; Boyoz, Bağırsak Taze Kokoreç ve Bağırsak Geç de Yeme etkinlikleri düzenlenecektir. Festival kapsamında gerçekleştirilecek olan Ege’nin İnci Tanesi İzmir Gastronomi paneli Bilge Keykubat, Ahmet Güzelyağdoken, Nedim Atilla ve Berrin Rasuli’nin katılımıyla gerçekleşecek.
FESTİVAL ÇATI ALTINDA İZMİR’DEKİ KÜLTÜR KURUMLARI
Festival kapsamına Arkas Sanat ve Folkart Galeri gibi İzmir’deki kültür kurumları da dahil edildi ve festival boyunca bir anlamda tek çatı altında toplandı. Cumhuriyet devrimleriyle yetişen ve sanatsal eserleri bu devrimlerin ışığında şekillenen ilk kuşak olarak tarihi değer taşıyan iki değerli sanatçı; Nejad İhtilal ve Mübin Orhon’un eserlerinden oluşan “İki İmge Gezgini/Nejad Devrim, Mübin Orhon Sergisi”, festival süresince ve sonrasında 18 Şubat’a kadar Arkas Sanat Merkezi’nde ziyaret edilebilecek. Küratörlüğünü Necmi Sönmez’in üstlendiği stant, ilk kez bu iki sanatçının olgun eserleri aynı anda sergileniyor.
ATATÜRK’ÜN YAYINLANMAMIŞ 150 FOTOĞRAFLARI
Folkart Galeri’de sergilenecek “Karanlıkta Akan Yıldız Mustafa Kemal Atatürk Sergisi” festivalin en özel rotalarından biri. Stand, Efes Kültür Yolu Festivali ile başlayacak olup, festival süresince ve sonrasında Nisan 2024’e kadar ziyaret edilebilecek.
Nâzım Hikmet’in Kuvayi Ulusa Destanı’nın unutulmaz bir dizesinden esinlenen eserin hazırlıkları yedi yıl sürdü; Proje Direktörlüğünü Folkart Galeri Genel Koordinatörü Fahri Özdemir’in üstlendiği sergi, Cumhuriyetimizin 100. Yılı anısına düzenleniyor.
Sergide, Büyük Dahi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye’de ilk kez kamuoyuyla paylaşılan 150 yayınlanmamış fotoğrafı ile Atatürk’ün kullandığı pek çok bilinmeyen obje yer alıyor. Bu objeler arasında Atatürk’ün sigara tablası, bastonu, kravatı gibi örnekler yer alıyor. Yerli ve yabancı fotoğrafçıların çektiği fotoğraflar ile Atatürk’ün bazı kişilere imza attığı fotoğraflar standın en ilgi çekici bölümünü oluşturuyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün özel yazışmalarının orijinalleri, el yazısıyla yazılan mektuplar, madalyalar ve en kritik anlardaki telgraflar da serginin dikkat çeken diğer unsurları arasında yer alıyor. Sergide Atatürk’ün kendi el yazmaları, annesi Zübeyde Hanım’ın mektubu, Atatürk’ü anlatan dönem posterleri, belgeler ve çok sayıda dönem gazete ve dergi örneklerinin yanı sıra, yüz yıl önce kullanılan Cumhuriyet ve Atatürk için üretilmiş çok özel objeler yer alıyor.
TÜRK KÜLTÜR YOLU FESTİVAL KLASİKLERİ
Kültür Yolu Festivallerinin vazgeçilmezi Refik Anadol’un “Rönesans Düşleri Dijital Sergisi” Tarihi Alsancak Garı’nın eski gişelerinde, “Bir Rüyanın İnşası Dijital Sergisi” Cumhuriyet Meydanı’nda ziyaretçilerle buluşacak “Kareden Piksele Dijital Sergi” ise İzmir Ekonomi Kongre Merkezi fuayesinde ziyaretçilerle buluşacak. “Garip Ay ve Ebru Haritalama Gösterisi” her akşam İzmir Atatürk Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor olacak.
100. YIL DÖNEMİNDE İKİ DEV KURUM BİR ARAYA GELİYOR
Festivalin ilk gecesi olan 28 Ekim’de İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ve İzmir Devlet Opera ve Bale Korosu, Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlamak amacıyla özel bir konserle sanatseverlerle buluşacak. Şef Tolga Taviş yönetimindeki İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ve Koro Şefi Ahmet Kahyaoğlu’nun geceye hazırladığı İzmir Devlet Opera ve Balesi Korosu’nun bu özel konserinde; Bornova Kültür Sanat Merkezi, Türkiye Cumhuriyeti’nin yüksek sanat alanındaki asırlık mirasını hatırlatmak amacıyla Necdet Aydın Sahnesi’nde izleyicilere çok özel bir program sunacak.
3 Kasım’da Antalya Devlet Opera ve Balesi’nin “Kamelyalı Kadın” balesi, 4 Kasım’da Şef Hasan Niyazi Çeşide yönetimindeki İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nın “Ege Senfonisi” konseri, 5 Kasım’da ise “Ege Senfoni” konseri. Türk halk müziğinin sevilen solistleri Nilgün, Kızılcı ve İsmail Altunsaray yönetimindeki “Neşet Ertaş Senfonili Türküler” ve şef Eray İnal, Efes Kültür Yolu Festivali kapsamında seyirciyle buluşacak.
TÜRKAN ŞORAY VE EDİZ HUN İLE GÖRÜŞME
Efes Kültür Yolu Festivali söyleşileriyle de kamuoyuyla buluşacak. Sinemanın iki usta ismi Türkan Şoray ve Ediz Hun’un söyleşisi Efes Kültür Yolu Festivali’nin özel buluşmalarından biri olacak. Festival boyunca fotoğraftan tarihe, tiyatrodan arkeolojiye kadar pek çok farklı konuda söyleşiler gerçekleştirilecek.
SAHNEDE USTALAR VE EFSANELERLE SOHBET EDİN
Usta oyuncu Ali Poyrazoğlu “Yardım Türküsü” adlı oyunuyla Bornova Kültür Sanat Merkezi’nde sahne alacak. Bornova Kültür Sanat Merkezi ayrıca “Martı”, “Kiraz Bahçesi”, “Hey Giden Günler”, “Abur Food Show Doğan & Onur”, “Abdülhamid Han II Usta” oyunlarına da ev sahipliği yapacak. “Annemin Son Çılgınlığı”, “Siyahlı Kadın”, “Annapurna” ve “Rüya Gibi” oyunları İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi’nde sahnelenecek.
Hisar Camisi’nde Fatih Çıtlak Hoca ile Tasavvuf, Hikmet ve Meydan Uygulamaları Topluluğu’nun etkinlikleri gerçekleştirilecek.
Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin vazgeçilmezi olan çocuk etkinlikleri de Efes Kültür Yolu’nda yer alacak. İzmir Kültür Sanat Fabrikası, Turgut Pura Vakfı Atölyesi, Gündoğdu Meydanı çocuklara yönelik hazırlanan atölye çalışmaları, yarışmalar ve tiyatro oyunlarıyla renklenecek.
Etkinliklere ilişkin detaylı bilgiye “https://efes.kulturyolufestivalleri.com” adresinden ulaşılabilir.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı